Kunstig intelligens

Kunstig intelligens

Siste forelesning handlet om kunstig intelligens, noe jeg synes er utrolig spennende. Wikipedia definerer kunstig intelligens på følgende måte: «Kunstig intelligens (KI) er en teknikk man bruker for å gi datamaskiner og dataprogrammer en mest mulig intelligent respons». Andreas Kaplan og Michael Haenlein definerer kunstig intelligens som «et systems evne til å korrekt tolke eksterne data, å lære av slike data, og å bruke denne kunnskapen til å oppnå spesifikke mål og oppgaver gjennom fleksibel tilpasning».

Hva tenker du på når du hører ordet «kunstig intelligens»? Jeg tror det første som kommer opp i de fleste sine hoder er roboter, inkludert meg selv- og det er kanskje nettopp noe av det mest fascinerende med kunstig intelligens. Roboter er et spennende fenomen, og jeg er veldig nyskjerrig på hvilken rolle de kommer til å ha i fremtiden. I dag ser ikke mannen i gata så mye til roboter i hverdagen, men jeg er ganske sikker på at det er noe vi bare kommer til å se mer og mer av.

Trykk HER for bildekilde.

I løpet av forelesningen lærte jeg utrolig mye nytt. Jeg skal innrømme at jeg ikke har satt meg så mye inn i kunstig intelligens tidligere, og derfor ble jeg også ganske overrasket over hvor langt vi faktisk har kommet på dette feltet. Blant annet lærte jeg at det har blitt laget roboter til å brukes som politihunder i USA, roboter som kan gå på to ben, roboter som jobber på slakterier, roboter som kan lage i stand en hel middag på kjøkkenet, roboter som er med på kirurgiske operasjoner av mennesker og til og med roboter som er valgt som styremedlem i et kinesisk firma! Jeg er virkelig imponert over alt dette, men samtidig også litt skremt over at teknologien faktisk har kommet så langt.

Noe annet som fascinerte meg veldig var nyheten om «Amazon prime air», som er en fremtidig leveringstjeneste via droner. Planen er at disse dronene skal kunne levere pakker til kundene på døra bare 30 min etter bestilling! Snakk om innovasjon og god utnyttelse av kunstig intelligens. Hvor genialt er vel ikke dette i en verden hvor nettshopping er blitt såpass populært? Dette tror jeg kan bli en veldig stor hit og er absolutt en leveringstjeneste jeg kunne tenkt meg å benytte meg av selv.

Trykk HER for bildekilde

Avslutningsvis vil jeg dele DENNE artikkelen publisert av nettavisen, som gjorde inntrykk på meg i min research på kunstig intelligens. Artikkelen handler om at i Sør-Korea har de allerede benyttet seg av et såkalt «AI-menneske» som reporter på en nyhetskanal. Denne roboten er nærmest identisk med den menneskelige nyhetsankeren. Fordelen ved å benytte seg av AI-mennesket er at hun ikke viser følelser når hun skal dele dramatiske nyheter, og hverken trenger å bli sminket, kledd opp eller øve før hun skal lese nyheter. Dette er hva jeg kaller et innblikk i fremtiden og sinnsykt interresant!

Det er vel ingen tvil om at kunstig intelligens er kommet for å bli, og utviklingen skjer i rekordfart. Flere spår at lærere kan være erstattet av roboter til å overta undervisningen innen bare 10 år, og vi er jo i full gang med selvkjørende biler, lastebiler, busser osv. Det er en fare for at mange mister jobbene sine, men samtidig tror jeg også at samtidig som mange jobber forsvinner vil det også dukke opp nye type jobber i fremtiden. Jeg er uansett veldig spent på hvordan verden og teknologien ser ut allerede i år 2030!

Kilder
https://no.wikipedia.org/wiki/Kunstig_intelligens
https://www.nettavisen.no/livsstil/hun-ser-ut-som-et-helt-vanlig-nyhetsanker-men-det-er-hun-absolutt-ikke/s/12-95-3424070542
https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/Jo3PJ6/kun-maaneder-unna-dronelevering-mener-amazon

One thought on “Kunstig intelligens

  1. Veldig spennende innlegg, Andrea! Ikke minst artikkelen du har valgt å ta med. Du skriver veldig godt, og du gjør deg lett forstått overfor leseren.

    Det ville vært fint med en konkret begrepsavklaring på kunstig intelligens, eller hyperlink til info i teksten. Det blir enklere for en leser som kanskje ikke har så mye kunnskap om AI.

    Jeg utfordrer deg til å skrive litt lenger neste gang, noe jeg er helt sikker på at du klarer fint 😀 Bra jobba!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *