Vil vi miste jobbene våre som en konsekvens av kunstig intelligens?

Vil vi miste jobbene våre som en konsekvens av kunstig intelligens?


Vi lærer fortsatt om kunstig intelligens i forelesningene våre med Arne Krokan, og i dette blogginnlegget skal jeg drøfte litt rundt hvordan kunstig intelligens kommer til å påvirke arbeidslivet i fremtiden. Som jeg skrev om i forrige blogginnlegg har vi kommet veldig langt allerede når det kommer til kunstig intelligens, og jeg ble selv ganske overrasket over hvor mye som finnes i dag som jeg ikke var klar over. Det har vært mye snakk om hvor vidt kunstig intelligens og roboter kommer til å ta over fremtidige jobber, og det er gjerne en bekymring som mange kan føle på rundt dette temaet.

Bildekilde: https://www.dn.no/arbeidsliv/citigroup/teknologi/automatisering/ny-rapport-roboter-truer-nesten-halvparten-av-amerikanske-jobber/2-1-155950

Hvor mange yrker risikerer å bli erstattet av roboter i fremtiden?
I følge DN truer roboter nesten halvparten av amerikanske jobber. Dette påstår amerikanske eksperter på automatisering, og det nøyaktige tallet er 47%. Videre i artikkelen kan man også lese at de hevder at detaljhandel vil forsvinne i løpet av de neste tiårene. For meg er det ganske sykt å tenke på, og jeg klarer ikke å se for meg byer uten fysiske butikker. Dog kan jeg forutse at dette kan skje, da jeg personlig også benytter meg mest av netthandel og stadig handler mindre i fysiske butikker. Det er mye mer behagelig å kunne klikke ting hjem fra sofaen, og netthandel føles som et trygt, enklere og kjapt alternativ. Men! Hvis dette faktisk stemmer, tenk hvor mange som da kommer til å miste jobbene sine? I dag kryr det jo av all salgs forskjellige butikker i enhver by, så man kan jo bare se for seg hvor mange som da risikerer å måtte finne på noe annet å leve av.

Transportbransjen er sårbar
Noe som er ganske sikkert, er at transportbransjen er sårbar når det kommer til utviklingen av teknologi og kunstig intelligens. I flere stater i USA er det å være lastebilsjåfør det mest normale yrket, men sannheten er at langtransport i USA er et gammeldags og lite effektivt system. Selvkjørende biler er i full oppblomstring, og alt tyder på at dette vil være fremtiden. Så det betyr jo at lastebilsjåfører står foran en usikker fremtid, og de fleste vil nok sakte men sikkert risikere å bli erstattet av kunstig intelligens og selvkjørende biler. Det samme gjelder naturligvis også andre yrker innenfor transportbransjen, som piloter, taxisjåfører, togførere, buss-sjåfører osv. I mitt hode virker et førerløst samfunn fjernt, men samtidig er det absolutt noe jeg kan se for meg vil skje fortere enn vi tror.

Når gamle yrker forsvinner- vil de bli erstattet av nye?
Så.. Mange vil risikere å miste jobbene sine i fremtiden. Vi har kommet langt når det kommer til digitalisering, teknologi og kunstig intelligens. Mennesker blir erstattet av maskiner og roboter, og det blir mindre behov for menneskelig arbeidskraft. Men vil det da si at vi kan risikere et samfunn med en stadig økende arbeidsløshet? I følge DENNE artikkelen ville kunstig intelligens skape 2,3 millioner nye jobber verden over i løpet av år 2020, sammenlignet med at 1,8 millioner jobber ville forsvinne. F.eks. en ny jobb vil være trenere av roboter, da roboter ikke vil fungere uten en konsulent som har lært den hvilke oppgaver den skal gjøre og hvordan. For å nevne noe annet vil det også oppstå en ny form for advokater og revisorer som regulerer interaksjonen mellom medarbeidere og roboter, og advokater som spesialiserer seg på GDPR (personvernloven).

Bildekilde: https://www.shrm.org/resourcesandtools/legal-and-compliance/employment-law/pages/should-truck-drivers-be-paid-while-sleeping.aspx

Jeg tror ikke vi skal bekymre oss så altfor mye for om roboter kommer til å ta over jobbene våre og om det vil føre til økt arbeidsledighet, for nye jobber og karrieremuligheter dukker opp hver eneste dag i samspill med at teknologien utvikler seg. Jeg kjenner jeg er sykt spent på hva fremtiden har å bringe, og jeg klarer nesten ikke se for meg hvordan verden ser ut om bare 50 år. Kanskje å utdanne seg til å bli robot-trener er like normalt som det å utdanne seg som sykepleier i dag? Og kanskje barnebarna mine kommer på besøk til meg i sine flyvende biler? Hvem vet, men det skal bli morsomt å følge utviklingen.

Kilder:
https://www.digi.no/artikler/tror-kunstig-intelligens-i-2020-vil-skape-flere-jobber-enn-de-som-blir-borte/414361

https://www.dn.no/arbeidsliv/citigroup/teknologi/automatisering/ny-rapport-roboter-truer-nesten-halvparten-av-amerikanske-jobber/2-1-155950

https://forskning.no/penger-og-privatokonomi-arbeid-samfunnsokonomi/vil-maskinene-stjele-jobben-din/364043

https://blogg.markedspartner.no/ledelse/hvilke-nye-jobber-vil-skapes-av-kunstig-intelligens-ai

One thought on “Vil vi miste jobbene våre som en konsekvens av kunstig intelligens?

  1. Dette er veldig bra, Andrea! Du har valgt å se på noe ved AI som er veldig interessant, og du presenterer det på en så engasjert og fin måte.

    Innlegget ditt er veldig godt strukturert, og det gir en veldig god leseropplevelse!

    Veldig bra jobba, fortsett sånn 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *