En nærmere titt på VR og AR: Hva er dette egentlig?

En nærmere titt på VR og AR: Hva er dette egentlig?

I fredagens forelesning med Arne Krokan snakket vi videre om teknologi, og gikk blant annet innom temaene «VR» og «AR». Og hva er egentlig dette? Jeg lærte mye nytt i denne forelesningen, og tenkte å drøfte litt rundt det jeg lærte i dette innlegget.

Hva er VR?
Så, vi kan starte med VR. VR står for «virtual reality», altså virtuell virkelighet. Det store norske leksikon definerer virtuell virkelighet som «en illusjon, vanligvis generert ved hjelp av ulike typer informasjonsteknologi, som gir brukeren en opplevelse av å befinne seg på et annet, oppdiktet eller virkelig sted». VR fungerer ved å omgjøre sanseinntrykk til virtuelle, digitale inntrykk. Dette skjer ved hjelp av såkalte «VR-briller», som er et apparat som dekker hele synsfeltet. Det VR gjør er at det skaper et 3D dimensjonalt kunstig miljø som man kan vandre fritt rundt i, hvor bruker får en illusjon av å være fysisk tilstede.

Trykk HER for bildekilde.

De fleste, inkludert meg selv, assosierer nok VR først og fremst med gaming. Selv har jeg faktisk også testet ut VR-briller på en berg og dalbane i California, hvor man fikk en illusjon av at man fløy rundt i et jagerfly mellom skyskrapere i New York og ble skutt etter. Ganske interessant opplevelse og det føltes utrolig ekte! Men VR benyttes faktisk til så utrolig mye mer, og er absolutt ikke bare «for gøy». Blant benyttes VR i terapi, medisinsk behandling, undervisningssammenheng, idrett og mer.

F.eks kan Haukeland sykehus bli den første institusjonen i verden som bruker VR-teknologi i psykosebehandling av unge. Det er en genial måte å sette opp ulike virtuelle scenarioer i et trygt miljø hvor mennesker som f.eks sliter med angst og traumer kan få eksponeringsterapi via VR. VR brukes også til opplæring av piloter, opptrening av militæret hvor de kan få øvd seg i krigssituasjoner og mer. VR er virkelig så genialt på så mange plan, og ikke minst ekstremt nyttig! Jeg tror vi kommer til å se mer og mer av dette i fremtiden.

Trykk HER for bildekilde.

Hva er AR?
Jeg vil også fortelle kort om AR, som jeg faktisk ikke visste navnet på før nå. Jeg visste jo om konseptet og har benyttet meg av det selv, men at det het AR var nytt for meg. AR står for «augmented reality», altså utvidet virkelighet. Med AR kan man plassere digital tilleggsinformasjon, ofte gjennom kamera. Du kan legge virtuelle elementer oppå dine fysiske omgivelser. Eksempler på dette kan være de morsomme snapchat filtrene, som de aller fleste i Norge i dag har fått lekt seg litt med. Pokemon Go er også et godt eksempel på AR! Men utvidet virkelighet er ikke bare skapt for lek og moro, og benyttes også blant annet flittig som hjelpemiddel innenfor medisin og kirurgi.

Et ganske kult eksempel på AR er «Ikea place» appen til Ikea, som benytter seg av konseptet utvidet virkelighet ved å tilby kundene sine å kunne virtuelt plassere IKEA-møbler rundt i sitt eget hjem for å se om det passer inn. Snakk om high-tech! Møblene/produktene er 3D dimensjonale, og størrelsen tilsvarer virkeligheten. Så kan man da flytte rundt på disse tingene i sitt eget hjem i «real time», og se hvordan man ønsker å ha det. Ekstremt brukervennlig og smart! Flere innenfor skjønnhetsbransjen har også slengt seg på AR-trenden, og tilbyr å f.eks kunne teste ut ulike farger på leppestifter på sitt eget ansikt via en app- ganske kult.

Trykk HER for bildekilde.

Både VR og AR er helt fantastisk teknologi og innovasjon, som kan benyttes til både moro, praktiske ting og viktige eller alvorlige ting. Jeg synes det har vært veldig spennende å lære mer om dette, og gleder meg til å få testet det ut mer fremover! Blant annet kan jeg se for meg at man snart via netthandel kan «prøve» klær på egen kropp gjennom en app før man bestiller plagget hjem, noe jeg tror kan bli ekstremt populært og revolusjonerende. Bare tiden vil vise hvor vi er på vei, men jeg gleder meg til fortsettelsen av dette.

Kilder:

https://snl.no/virtuell_virkelighet

https://www.architectmagazine.com/technology/ikea-launches-augmented-reality-application_o

One thought on “En nærmere titt på VR og AR: Hva er dette egentlig?

  1. Dette var et veldig fint innlegg, Andrea! Du skriver godt og forklarende, som gjør dette til et informativt innlegg, samtidig som det ikke blir upersonlig. Det er veldig bra jobba 😀

    Det er også veldig fint å se at du har skrevet et lenger innlegg. Fortsett sånn 🙂 Jeg vil gjerne bare se flere referanser i løpende tekst, og vil bare påpeke bruk av bilder fra nett.

    Fint at du refererer til bilder med hyperlink. Her kan du eventuelt utdyoe litt mer, som: «bilde av X hentet fra Y». Jeg ser at du har henvist til sekundærkilder når det kommer til bilder. Men når det kommer til bruk av bilder, så er det viktig å tenke på hvor du henter disse fra, og at flere av bildene du har hentet ikke tilhører nettsiden du kilder til. De har derfor måttet få tillatelse eller linsens på å bruke disse bildene, og er ikke noe man automatisk kan gjengi. Det er litt forskjell på bruk i kommersiell sammenheng og ikke, men i prinsippet er slike eksempler brudd på opphavsrett, så vær derfor alltid oppmerksom på dette før du bruker et bilde.

    Men hvilke bilder kan man bruke? Som en hovedregel kan man hente bilder fra gratis bildetjenester, som Pixabay eller Unsplash. Finnes flere lignende. Da vet du at du opererer innenfor opphavsretten. Vil uansett anbefale å kreditere fotograf, og det er alltid greit å kilde til bildet. Hvis du for eksempel bruker Unsplash, vil du få opp beskrivelse når du trykker på «Download free», som du kan lime inn under bilder på bloggen, og oversette. Eksempel: Photo by Max Kleinen on Unsplash (med hyperlink).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *