Filterbobler og Ekkokammer- hva er konsekvensene?

Filterbobler og Ekkokammer- hva er konsekvensene?

I dagens samfunn er vi storforbrukere når det kommer til internett, og mange bruker timesvis på nettet hver eneste dag. Vi bruker internett som underholdning, til jobb, for å kommunisere med venner, for å handle, vi googler rundt og tilegner oss ny kunnskap. Noe mange kanskje ikke tenker over er hvor sinnsykt mange spor vi faktisk legger igjen etter oss på internett. For sannheten er at hvis du og jeg søker på samme ting, så får vi mest sansynlig opp forskjellige svar. Dette pga algoritmer som er spesifikt tilpasset oss, hvem vi er, hva vi er interessert i og vårt brukermønster. I dette innlegget skal jeg snakke litt om «ekkokammer» og «filterbobler», som kanskje er fremmede utrykk for mange. Hva er dette?

Bilde hentet fra TED-talk video. @Elipariser

Filterbobler
Begrepet filterboble ble introdusert i 2011 av Eli Pariser, han skrev boken The Filter Bubble: What the Internet is Hiding from You.  Wikipedia definerer filterboble som «En effekt som kan oppstå ved at personer får filtrert og sortert bort informasjon på internett fordi de bruker nettsteder som tilbyr individuelt tilpasset innhold.» Dette skjer på grunn av algoritmer som tilpasser seg etter hvilke sider du har besøkt før, hvem du er og hva du liker. De ønsker å gi deg et best mulig resultat tilpasset de tror at du ønsker å få opp. Problemet her er at du ikke kan velge selv hva som faktisk filtreres bort, og unngår derfor å få opp informasjon du kanskje hadde likt å se. En måte å unngå dette på er å bruke andre søkemotorer enn google, som ikke lagrer dine tidligere søk. Her kan jeg anbefale DuckDuckgo og Brave!

Ekkokammer
Etter at filterboblen er tilpasset, sies det at man blir «fanget» i ett ekkokammer. Her blir alt forsterket gjennom repetert informasjon, akkurat som et ekko. Dette skjer også ofte i det virkelige liv, da vi mennesker gjerne vil omgås mennesker som har like verdier, tankesett, politiske ståsted og meninger som oss selv. Når vi gang på gang får bekreftet at andre tenker likt som oss, blir det en forsterkende effekt. Vi unngår gjerne også å ha diskusjoner med mennesker som har andre perspektiver enn oss, da det skaper støy i vår virkelighetsoppfatning. Så- på samme måte funker også internett ved at algoritmene gir deg den informasjonen de tror du vil ha utifra deres analyser av ditt politiske ståsted og dine meninger, og filtrerer vekk det som strider i mot det du tenker. Dette resulterer i at du gjerne kun får opp informasjonen du liker, og gjør at man blir veldig «låst».

Hva er konsekvensene av dette?

Som vi allerede vet finnes det mange artikler ute på det store internett som sprer såkalte «fake news». Problemet er at algoritmene ikke klarer å gjenkjenne om det er troverdige artikler eller ikke, og vil derfor fort lede deg til sider som sprer usannheter. Dette er veldig uheldig, da det kanskje ikke alltid er like lett for alle å skille mellom propaganda og pålitelige kilder. Det er også negativt at filterbobler og ekkokamre deler oss inn i grupper, og skaper større forskjeller i samfunnet. Vi har godt av å høre/se/lese om andre perspektiver enn våre egne, men dette er noe vi blir lite eksponert for som en konsekvens av dette. Det gjør at vi mer og mer havner i vår egne lille «boble».». Slike grupperinger er uheldige, og skaper større forskjeller og splittelser i samfunnet. Det er også stor sannsynlighet for å bli eksponert for informasjon som er usann eller ren propaganda. Det synes jeg er ganske skummelt å tenke på!

Bildekilde: https://hbr.org/2019/11/why-business-leaders-need-to-understand-their-algorithms

Dog er dette veldig bra for digitale markedsførere, da algoritmer fungerer ekstremt bra til å skreddersy annonser til hver enkelt person. Det er en grunn til at jeg får opp reklame om sminke, sko og klær- mens kanskje broren min får opp reklame om bøker, biler og verktøy. Markedsføringen og annonseringen blir mye mer verdifull når den er tilpasset personers interesser, og sjansene for salg økes betraktelig sammenlignet med hvis annonsene hadde vært likt for alle eller bare helt tilfeldig.

Kilder:
https://www.ted.com/speakers/eli_pariser

https://www.adlibris.com/no/bok/the-filter-bubble-9780241954522?gclid=EAIaIQobChMI_Kn3iJSh5wIVCImyCh2TcQXyEAQYASABEgIbn_D_BwE

https://no.wikipedia.org/wiki/Filterboble


One thought on “Filterbobler og Ekkokammer- hva er konsekvensene?

  1. Veldig spennende innlegg, Andrea 🙂 Husk bare å være nøye på kilder, som link til alle bildekilder, gjerne link til Wikipedia når du bruker direkte sitat, og referanse når du forklarer ekkokammer. Utenom dette er det veldig bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *