Blokkjeder: Fremtidens transaksjoner?

Blokkjeder: Fremtidens transaksjoner?

Hei dere!

I dagens innlegg skal jeg gå litt i dybden på blokkjeder og kryptovaluta. De fleste av oss har hørt om dette, men da det fortsatt er ganske «nytt» tror jeg det er ukjent for mange hva dette egentlig innebærer. Selv visste jeg svært lite fra før, men har nå lest meg opp og ønsker å dele min nye kunnskap med dere.

Hva er blokkjeder?
Ifølge SNL er blokkjede en desentralisert og distribuert digital «regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner, som ikke avhenger av tillit til en tredjepart. I vår daglige økonomi går jo de aller fleste pengetransaksjoner gjennom banker, og da er det nødvendig at man stoler på banken/leverandøren.

En blokkjede består av en rekke blokker som inneholder informasjon, og hver blokk i kjeden er basert på forrige blokk. Blokjedene er umulige å knekke, da all data som allerede er lagret ikke kan endres i etterkant. Poenget bak blokkjeder er å skape tillit, fjerne eventuelle tredjeparters involvering, samt verifisere og lagre nødvendig fakta i alle former for transaksjoner på en trygg måte (kilde).

Blokkjede-teknologi hektes i de fleste sammenhenger opp mot Bitcoin, og for å forstå seg på blokkjeder er vi nødt til å forstå hva Bitcoin er.

Hva er Bitcoin?
Bitcoin er en form for digital valuta, bygget på en idé formulert av Satoshi Nakamoto i oktober 2008, og bitcoin ble utviklet i et desentralisert nettverk fri fra sentralbank fra januar 2009. Bitcoin er den første implementering av en blokkjede og «kryptovaluta». Bitcoin er betalingsformidling og emulerer egenskapene i en valuta, uten å være det. En forskjell fra tradisjonell valuta er at bitcoin er fungerende teknologi som ikke trenger en sentral utsteder. Blokkjeden som gjør bitcoin mulig fungerer likt en distribuert database spredt over noder i et peer-to-peer-nettverk. Blokkjeden loggfører transaksjoner, og bruker kryptografi for å tilby grunnleggende sikkerhetsfunksjoner, som å forsikre at bitcoins bare kan brukes av personen som eier dem, og når en transaksjon er gjennomført, kan verken betaler eller mottaker nekte for at det skjedde. (kilde)

Bitcoins kan lagres i en «lommebok» på en mobiltlf eller en datamaskin, og kan sendes over internett til hvem som helst med en bitcoin-adresse. Bitcoin ansees å være anonymt, men vi har sett flere tilfeller hvor politi har klart å spore opp og felle kriminelle skjult bak den kryptiske teknologien. Bitcoin er i dag i bruk i alle verdensdeler, og f.eks i Dubai har du mulighet til å kjøpe eiendom med Bitcoin. Mest sannsynlig vil kryptovaluta bare bli mer og mer normalt de neste årene, og det er i stadig vekst. Mange har tjent seg rike på Bitcoin da prisen per bitcoin har økt helt enormt de siste ti årene, og i dag ligger prisen på én bitcoin på hele 290 000 nok!!

Trykk HER for bildekilde.

Er dette fremtidens transaksjonsmetode?
Det er typisk oss mennesker å være redd for alt som er fremmed og nytt, og derfor kjenner jeg også selv at jeg rynker litt på nesen ved tanke på at fremtidens penger vil være kryptert. Det høres litt for sykt ut? Men samtidig har jeg veldig troen på dette er fremtiden, spesielt i land med lav tillit til myndigheter og mye korrupsjon. Blokkjeder og kryptovaluta er som nevnt en veldig trygg måte å overføre og motta penger på, da transaksjonshistorikken kun kan bli lest og ikke endret, og ikke er avhengig av en tredjepart. Det blir spennende å følge med på utviklingen!

Kilder:
https://snl.no/blokkjede
https://no.wikipedia.org/wiki/Bitcoin
https://coinweb.no/hva-er-blockchain/
https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *