Hvorfor bygge nettverk og hvordan skaffe seg en god mentor?

Hvorfor bygge nettverk og hvordan skaffe seg en god mentor?

Å ha et stort og godt nettverk vil være svært lønnsomt både privat og i jobbsammenheng. Fler muligheter vil dukke opp, og man har mange som kan hjelpe seg på veien. For studenter eller nyutdannede kan det være lurt å skaffe seg en mentor som et steg på veien for å bygge etter større nettverk. Så hvordan gjør man dette?

First round: Networking basics
Jeg har nå tatt First Round-kurset som er en hjelp til hvordan man skal utarbeide seg et godt nettverk. Dette kurset er laget av Paul Peseks og inneholder 8 forskjellige moduler som man må gjennom. Disse modulene tar for seg tips og ulike verktøy som kommer godt med på veien mot å bygge ditt eget nettverk. Her kommer en liten gjennomgang av disse!

Bilde hentet fra pixabay.com

Modul 1 – Din profesjonelle identitet
Som student er du allerede på god vei til å bygge din profesjonelle identitet og på vei til å finne din plass i arbeidslivet. Å be om hjelp fra de som har vært i bransjen du ser for deg en fremtid i kan være veldig lurt, selvom mange synes det er skummelt. Paul forteller her at man må huske på at de fleste ønsker å hjelpe, og at å hjelpe vil gi mange en god følelse. Alle har vært i dine sko en gang i livet, og det er fint å kunne gi svar man selv kanskje også hadde trengt å få 5-10 år tilbake i tid.

Når du skal bygge nettverk er det 5 kvaliteter som er viktig å ha i bakhodet:

Empati: Lære å se ting fra den andres synspunkt og være forståelsesfull.

Nysgjerrighet: Det er viktig å vise interesse, da det åpenbart er mer spennende å lære bort til engasjerte mennesker.

Takknemlighet: Det er viktig å være takknemmelig når noen vil bruke sin tid på å hjelpe deg!

Relevanse: Forklare hvorfor denne samtalen er nyttig for deg.

Respekt: Behandle de slik du selv vil bli behandlet dersom du skulle hjulpet noen.

Modul 2 – Finn en mentor via LinkedIn
LinkedIn er en plattform du absolutt bør være på om du ikke er der enda. Det er genialt for nettverksbygging! Her kan du enkelt knytte kontakter og forretningsforbindelser. Via LinkedIn kan du spesifisere søkene dine, og du kan komme i kontakt med mennesker i hele verden. Slik kan du komme i kontakt med relevante mennesker for din bransje, og dette kan være første steg på veien til å skaffe seg en mentor.

Det finnes 4 måter å finne kontakter på: 

Perfect overlap: Dette går ut på å finne noen man kan identifisere seg med, f.eks en tidligere student som har gått samme studieretning som deg.

Great overlap: Denne er ganske lik Perfect overlapmen det handler om de som gjør noen lignende.

Similarities: Dette kan være en person som jobber med noe du synes er interessant eller den retningen du har lyst til å bygge videre på.

Someone interesting: En person som interesserer deg, kanskje en du vil gjøre noe av det samme som. 

Modul 3 – LinkedIn Messaging
En LinkedIn melding kan være kort og enkel. Meldingen bør gjenspeile de overnevnte kvalitetene for nettverksbygging slik at du fremstår som profesjonell. Presenter deg selv og hva du lurer på! LinkedIn er en raskere, enklere og mer uformell måte å kommunisere på enn f.eks. via e-post. Tre faktorer som kan være viktige å ha i bakhodet når du skal sende en melding på LinkedIn:

Who?: Hvem er du? Presenter deg selv enkelt og presist.

Why?: Forklar kort om hvorfor du tar kontakt med vedkommende.

What?: Forklar hva du lurer på/ønsker å få ut av denne meldingen.

Bilde hentet fra Pixabay.com


Modul 4 – Koordinering
Selv om du tar utgangspunkt i at personen du ønsker å samtale med er interessert i å hjelpe deg bør du også ta utgangspunkt i at personen har mye å gjøre. Derfor bør du kommunisere kort og konkret men tydelig. Ved gjøre dette viser du også at du kan planlegge og koordinere en samtale, og det er større sjanse for positiv respons fra mottaker.

Modul 5 – Navigasjon
Når samtalen er i gang er det viktig å navigere den riktig, slik at du virker profesjonell og oppriktig for mottakeren. Vær godt forberedt, og ha nøkkelkvalitetene for nettverksbygging i bakhodet (Empati, nysgjerrighet, takknemmelighet, relevanse og respekt).

Modul 6 – Profesjonell historiefortelling
Denne modulen handler om å styre samtalen i retningen du ønsker den skal gå, og på en profesjonell måte. Få frem dine ferdigheter, og koble dette til dine interesser og dine planer for karrieren. Lag en kort historie om deg, som skal være både relevant og interessant. Men pass på å gjør det kort og presist!

Modul 7 – Research og spørsmål
Du må være godt forberedt før du kontakter din potensielt fremtidige mentor. Det er viktig å gjøre litt forarbeid og research på denne personen og han/hennes karriere, da det vil bli sett på som positivt fra mottaker. Da viser du at du virkelig er engasjert! Paul forklarer 3 spørsmål man burde tenke igjennom:

The main question: Lær mer om mentors historie. Hvordan har veien vært for å komme dit han/hun er i dag, og hvilke utfordringer har dukket opp underveis.

The Second Question: Spørsmål rundt arbeidsoppgavene mentor har i dag og hvordan bedriften jobber for å nå sine mål.

The Third Question: Hvilke relevante råd eller tips har mentor til deg etter samtalen?

Modul 8 – Bygge varige relasjoner
Dersom du har hatt en positiv samtale med mentor, er det nå viktig å passe på å bygge relasjonen videre. Ta gjerne kontakt etter samtalen og vis takknemmelighet for mentors tid og rådene du fikk. Gjør du dette øker du sjansene for at mentor ønsker å ta relasjonen videre og hjelpe deg ved en senere anledning. Er det lenge siden dere snakket sammen sist kan det være lurt å presentere deg selv kort på nytt, og repetere litt av det dere snakket om forrige gang.

Bilde hentet fra pixabay.com


Oppsummering
Dette kurset er svært nyttig når det kommer til hvordan man kan bruke LinkedIn mest mulig effektivt i forhold til nettverksbygging. Det går i dybden og gir gode råd underveis! Jeg har lært mye, og anbefaler på det sterkeste å se dette kurset. Personlig kommer jeg til å ta dette med meg videre i fremtiden når det kommer til karriere, og det å knytte potensielt viktige kontakter i arbeidslivet. Jeg har troen på at et stort nettverk, og enda viktigere- det å benytte seg av sitt nettverk, vil gi mange muligheter!

Kilder: 
Pesek. P. (2021) «Networking Basics» Hentet fra: 
https://first-round.teachable.com/courses/enrolled/1286952

One thought on “Hvorfor bygge nettverk og hvordan skaffe seg en god mentor?

  1. Hei Andrea:)

    Først og fremst liker jeg veldig godt at du stiller spm i innledningen, som du senere kan svare på inn konklusjonen.

    Ellers er innlegget informativt og oversiktlig, og det er en fin oppsummering av kurset, det sagt er det fint at du også redegjør for dette tidlig i teksten.

    Supert jobbet, husk at du kan gjerne trekke inn egne refleksjoner og den slags underveis for enda mer dybde i innlegget 🙂

    Stå på 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *