Hvilken rolle hadde sosiale medier i angrepet på den amerikanske kongressen?

Hvilken rolle hadde sosiale medier i angrepet på den amerikanske kongressen?

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om rollen til sosiale medier og plattformer i forbindelse med angrepet på den amerikanske kongressen. Den 6. januar 2021 ble den amerikanske kongressen stormet av demonstranter. Flertallet av disse demonstrantene var tilhengere av tidligere amerikansk presidenten Donald Trump. Etter angrepet ble det satt i fokus av Trump hadde via Twitter oppfordret sine 88 millioner følgere å møtes utenfor kongressen 6. januar. Kan vi skylde på sosiale medier og Trumps Twitter aktivitet at demonstrasjonen endte som det gjorde? 

Bilde hentet fra nrk.no

Som vi vet, har internett og sosiale medier knyttet folk tettere sammen enn noen gang før. Og gjennom sosiale plattformer slik som Facebook, Instagram eller Twitter så kan man komme i kontakt med likesinnede mennesker, med de samme meningene og tankene som deg selv. Dette har mange positive sider, men kan også ha veldig negative konsekvenser. For det som ofte skjer er at mennesker på tvers av by og landegrenser kommer i kontakt med hverandre, og skaper grupper eller forumer rundt på internett. Dette kan være mennesker med ganske ekstreme livssyn og meninger, som samler seg sammen for å føle på et fellesskap. Og når disse meningene og ideene som disse menneskene har, forsterker seg og blir bekreftet igjen og igjen, kaller vi dette fenomenet for «ekkokammer».

Det er kanskje dette som nettopp skjedde under stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar i år. Donald Trump er svært aktiv på sosiale medier og han bruker plattformen sin ofte til å ytre sine synspunkter om ulike temaer. Etter valget og nyheten om at Trump ikke ble viderevalgt som president, ble det kaos for både Donald Trump og hans tilhengere. Dermed gikk Trump ut til sine 88 millioner følgere på twitter, og oppmuntret dem til å delta i en demonstrasjon mot den amerikanske kongressen den 6.januar 2021. Ti minutter før angrepet mot kongressbygningen holdt Trump en tale der han oppfordret tilhengerne sine til å storme kongressen. Det spredde seg fort og det ble det skapt stor engasjement.

Og det var der det begynte.. En gruppe demonstranter samler seg utenfor kongressbygningen, og klarer etterhvert å komme seg gjennom politisperringene og inn i bygningen. Flere personer ble skadd, vinduer knuses og det stormes for å skape mest mulig opprør. Det gikk såpass langt at fem personer mistet livet, de folkevalgte måtte gå i dekning og seremonien der Joe Biden formelt ble bekreftet som USAs neste president måtte avbrytes. Her mente den republikanske kongressmedlemmet Liz Cheney at det var Trump som «tente ilden» blant demonstrantene.

What's a 'Covfefe'? Trump Tweet Unites a Bewildered Nation - The New York  Times
Bilde henter fra https://www.nytimes.com/2017/05/31/us/politics/covfefe-trump-twitter.html

Konklusjon
Hadde det ikke vært for internett og sosiale medier ville nok aldri angrepet på kongressen skjedd. Trump hadde aldri fått kommunisert budskapet sitt like effektivt og med mulighet til å nå ut til like mange hvis Twitter ikke hadde eksistert. Sosiale medier og plattformer skaper en måte for likesinnede mennesker å kommunisere på, og dele sine meninger. Og ved hjelp av fenomener som ekkokammer og filterbobler, så blir enkelte radikale og ekstreme ideer forsterket, slik at man begynner å tro på det, og mene det selv.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *